Viltforskning @ VFM
  • Hem
  • WILDSAMM
    • BEYOND MOOSE >
      • Studiens delar
      • Arter
      • Design
      • Studielokaler
      • Forskare
    • GOVERNANCE
  • Publikationer
  • Blog

nya rön om stödutfodringens potentiella effekter på klövdjur och skog

11/28/2016

0 Comments

 
En ny artikel finns nu tillgänglig i vilken vi diskuterar interaktionerna mellan klövdjur, skogsskötsel och stödutfodring, och på vilket sätt nya rön inom näringsekologi kan hjälpa oss förstå en del av de negativa effekter vi observerar i landskapet. Baserat på vad vi nu vet om de vilda idisslarnas fysiologi och födoval utmanar vi påståendet att vilt- och skogsskötselns mål kan uppnås genom dagens former av stödutfodring. För djurens del kan deras matsmältning och kondition bli negativt påverkade när de äter mycket stödfoder som innehåller mycket mer lättsmälta kolhydrater (t.ex sockerbetor) än deras normala kvistbaserade vinterdiet. För att må bra behöver de sannolikt kompensera denna obalanserade diet med ett stort antal kvistar, vilket kan leda till onödiga skador i produktionsskogen. Dessutom kan vissa av klövdjursarterna gynnas av vissa typer av stödfoder (t.ex ensilage) medan andra inte gör det, vilket kan leda till förändrade konkurrenssituationer. Vi diskuterar dessa aspekter och föreslår lösningar, med fokus på foderskapande åtgärder i landskapet.
Artikeln finns öppet tillgänglig, är skriven på engelska, och du kan finna den här: http://link.springer.com/article/10.1007/s13364-016-0301-1
Interactions between ungulates, forests, and supplementary feeding: the role of nutritional balancing in determining outcomes
0 Comments

Viltförvaltarkonferens 2016

11/17/2016

0 Comments

 
Picture
Projekten, Beyond Moose och Governance, stod som värdar för en av de tre Viltförvaltardagarna (15/11) som är en årligt återkommande konferens som anordnas av Naturvårdsverket i samarbete med länsstyrelserna. Årets tema var flerartsförvaltning och dagen syftade till att tydligare koppla forskningen till konferensen. Förutom att presentera projekten, få feed-back på innehåll och frågeställningar, samlades även nya data in bland de cirka 80 deltagarna.  
- Det var en givande dag med många insiktsfulla inspel som vi tar med oss i den fortsatta forskningsprocessen, sade Joris Cromsigt, projektledare för Beyond Moose. I stort sett bekräftade deltagarna att vi är inne på rätt spår och att våra studier av interaktioner mellan olika klövvilt, men även inventering och övervakning, behövs i den nya klövviltförvaltningen.
Förutom presentationer av forskningsprojektens olika delar fick konferensdeltagarna möjlighet att direkt reagera och kommentera forskningsfrågor och preliminära resultat.
- För vår del var det väldigt värdefullt att få ta del av allas reflektioner över våra tentativa resultat, menade Sabrina Dressel, doktorand i projektet Governance. Det bidrog till att validera resultat från den attitydundersökning som skickades till alla älgförvaltningsgrupper under våren 2016, men det bidrog även till att identifiera vilka frågor som är viktiga för förvaltningen.
Åter på respektive universitet fortsätter insamlingen och analysen av data. Men redan i nästa vecka är det återigen dags för de båda projekten att möta fler som kan ha nytta av forskningsresultaten. Den här gången är det jägare och markägare i Nordmaling som får möjlighet att ta del av de båda projekten.
0 Comments

sabine Pfeffer - ny licentiat i beyond moose projektet

11/4/2016

0 Comments

 
Picture
Hej! Jag heter Sabine Pfeffer och började nyligen som licentiat i projektet "Inte bara älg". Jag kommer focusera på ekosystem-effekterna när älg (Alces alces), rådjur (Cepreolus capreolus), dovhjort (Dama dama) och kronhjort (Cerphus elaphus) finns på samma ställe. Inom mitt projekt kommer jag speciellt att titta på hur system med flera arter av klövvilt påverkar ekonomiskt viktiga träd och jordbruksväxter. Jag ser fram emot min tid inom ett trevligt team! Hälsningar, Sabine
0 Comments

    Archives

    February 2018
    November 2017
    October 2017
    June 2017
    May 2017
    March 2017
    December 2016
    November 2016
    April 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly